25 november - Het mysterie van de productieve werkontmoeting
Paul Buhrs & Mara Spruijt
We hebben allerlei manieren om elkaar te ontmoeten in organisaties; vergadergewoontes en vormen hoe we alledaags met elkaar praten en in gesprek gaan. Lang niet altijd leiden deze ook tot slimme acties, handige oplossingen of vernieuwende ideeën. Genereren deze ontmoetingen een beweging, ontwikkeling of verandering. Wat is er nodig om dit soort ‘generatieve ontmoetingen’ te creëren?
Veel uitdagingen waar mensen, teams en organisaties mee te maken hebben, zijn complex. Ze gaan over samenwerking, vertrouwen, kennisdelen en innovatie. Dingen die niet een simpele oplossingaanpak kennen. Maar iets vragen van meerdere personen en hun perspectieven. Daarom is het belangrijk te ‘ontmoeten’; in gesprek te gaan over wat er echt toe doet.
We zijn dus aangewezen op onze collega’s, klanten en opdrachtgevers, met hun verschillende perspectieven. Er wordt daarmee een steeds groter beroep gedaan op ons vermogen om interactie met elkaar vorm te geven. Verandering ligt besloten in de relaties die we met elkaar hebben. En de gesprekken die we voeren. Het komt erop aan dat we onze dagelijkse werkontmoetingen productief maken, of reflectief, of innovatief, afhankelijk van het doel waarvoor we bij elkaar zijn. En dat we de juiste mensen om tafel uitnodigen.
Tijdens deze bijeenkomt staan we stil bij hoe ontmoeten in organisaties werkt. We vormen ons een beeld van momenten van ontmoeten (een vergadering, praatje bij het koffiezetapparaat, in de lift, een functioneringsgesprek) die het verschil maken. Doordat ze iets in beweging zeggen. Of aanzetten tot een volgende stap. Tot slimme acties en oplossingen leiden, meer vertrouwen of betere samenwerking. We ontrafelen zo het mysterie van de productieve werkontmoeting…