De Onderzoekspraktijk
Nieuws!
Onderzoek als interventie
Wat is onze visie?
Wie zijn wij?
Wat doen wij?
Wie inspireren ons?
Doe-het-zelf: maak je eigen onderzoek!
Contact

Doe-het-zelf: maak je eigen onderzoek!

Zin om zelf aan de slag te gaan? Op deze pagina vind je allerlei tips en tools om werk te maken van praktijkonderzoek in je eigen organisatie. Deze hebben we onderverdeeld in acht stappen die belangrijk zijn bij het doen van onderzoek als interventie. Als je klikt op een van de stappen vind je allereerst enkele vragen die belangrijk zijn om jezelf te stellen tijdens deze stap. Bij sommige stappen vind je ook concrete tools die je kunt downloaden.

 

  1. Verkennen wat er speelt en waar je nieuwsgierig naar bent
  2. Opsporen van belanghebbenden en kiezen van een onderzoeksmaatje
  3. Bepalen van de opbrengst van het onderzoek: de beweging
  4. Formuleren van een onderzoeksvraag die helpt het verkrijgen van dit resultaat
  5. Verzinnen van een aanpak en kiezen van onderzoeksmethoden
  6. Gegevens verzamelen en daarmee beweging stimuleren
  7. Analyseren van je gegevens & valideren van je conclusies
  8. Presenteren van je onderzoek

 

 

 

Stap 1: Nieuwsgierig verkennen

Als je start met een onderzoek wil je eerst verkennen wat er speelt. Een onderzoek waarmee je iets in beweging wilt zetten kenmerkt zich doordat het zich richt op iets dat urgent is in de organisatie.

Lees meer >

Stap 2: Belanghebbenden en maatjes

Bij onderzoek waarmee je iets in beweging wilt zetten is de 'wie' vraag heel belangrijk. Als je bijvoorbeeld onderzoek doet naar innovatie op de fabrieksvloer maar je betrekt niet de mensen die daadwerkelijk op de vloer werken is de kans klein dat zij er ooit iets mee gaan doen. Daarom is het slim om al in een vroeg stadium van je onderzoek een eerste inventarisatie te maken van wie er allemaal belang heeft bij je onderzoek.

Lees meer >

Stap 3: Opbrengst - de beweging

Onderzoek als interventie betekent niet alleen dat je een antwoord gaat zoeken op een urgente vraag, maar ook dat je daarmee een beweging in de organisatie op gang wilt brengen. Bijvoorbeeld verbeteren en vernieuwen, of het groter maken van iets dat er al is.

Lees meer >

Stap 4: de onderzoeksvragen

Bij het formuleren van je onderzoeksvragen is het de kunst om ze zo te formuleren dat ze aansluiten bij de beweging die je nastreeft. Er zijn verschillende manieren om je onderzoeksvraag te formuleren.

Lees meer >

Stap 5: Aanpak en onderzoeksmethoden

Een kant-en-klaar stappenplan voor het ontwerpen van een aanpak is er niet. Een aanpak maken is een creatief proces dat je het best met meerdere mensen kunt doen. Op deze pagina vind je enkele handreikingen om je creativiteit te laten stromen! Ook vind je er voorbeelden van onderzoeksmethoden die je zou kunnen toepassen.

Lees meer >

Stap 6: Gegevens verzamelen

Deze fase is vooral een kwestie van 'gewoon doen'. Makkelijker gezegd dan gedaan? Hier vind je enkele tips om aan de slag te gaan.

Lees meer >

Stap 7: Analyseren en valideren

Op dit moment in je onderzoek heb je waarschijnlijk zoveel gegevens dat de vraag opkomt: 'Op welke vraag moest het onderzoek ook alweer antwoord geven?'. Tijd om de gegevens te analyseren en vervolgens deze analyse voor te leggen aan anderen of zij jouw analyse herkennen  (valideren).

Lees meer >

Stap 8: Presenteren van je onderzoek

Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen profijt hebben van de conclusies uit het onderzoek? Dat is een belangrijke vraag tijdens de fase van presenteren. Hoe kun je ook de mensen die niet rechtstreeks bij het onderzoek betrokken waren toch een stukje van die ervaring meegeven?

Lees meer >



+31 (0)30 2394040 | | credits | login