Impressies van de docententraining in Tbilisi
Vorige week hebben Andres, Tjip en Pieterjan in Tbilisi, Georgië, gewerkt met zestig docenten in het kader van het project 'Democracy Starts With You!'. Doel was om de simulatie voor te leggen aan de docenten, hen trainen in specifieke vaardigheden met betrekking tot de simulatie en hen helpen bij het voorbereiden van de simulatie op hun eigen scholen. Dit gebeurde in een driedaagse training.
Zoals eerder werkbijeenkomsten in Georgië hebben we weer bijzondere momenten meegemaakt...
Wanneer duidelijk wordt dat we ons, net als onze voorgaande werkbijeenkomsten in Georgië, niet laten verleiden om de rol van ‘alwetende expert’ te spelen, worden we getest op onze kennis van democratie in Georgië. Veel antwoorden moeten we schuldig blijven. Gelukkig weten we wel onze waardering en liefde voor deze regio over te brengen. En onze onderwijskundige ontwerpkennis. We stellen het programma voor deze ontmoeting daarom nadrukkelijk ter discussie: Waaraan hebben jullie als docenten behoefte? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het voor jullie een zinvolle ontmoeting wordt? En dat spreekt aan! Het blijkt een goed fundament voor een productieve en intense driedaagse training waarin we zelfs vriendschappen opbouwen met de docenten.
Het begin van de training blijkt een goed psychologisch contract te geven om met elkaar gesprekken over democratie en lesmethodes te hebben. Bijzonder is dat daarin taal heel illustratief kan zijn. Zo is er geen vertaling van het woord ‘reflectie’ in het Georgisch. Het woord blijkt niet alleen nieuw. Reflectie is ook iets wat men niet gewend is. Een stille workshop waarin we op verschillende niveaus reflecteerden op een succeservaring van de docenten heeft docenten daarom tot tranen toe geroerd.
We merkten dat docenten vooral behoefte hadden om meer te leren over reflectie, het communiceren met verschillende betrokkenen en het onderzoek doen naar verschillende belangen. De ervaring van het voeren van een gemeenschappelijk debat was echter grandioos. Debatteren gebeurt in deze regio met veel passie! De discussie is een verfijnd onderdeel van de cultuur in de Zuid-Kaukasus. Er is vooral nog veel te leren in het logisch opbouwen van een sluitend betoog, of het luisteren en reageren op de argumenten van een ander.
Terug naar overzicht