Inspiratieblog
Welkom op onze website over kenniswerk, kennisproductiviteit en kenniswerkers. Hier is heel wat informatie te vinden over deze onderwerpen, alsook instrumenten die we gratis ter beschikking stellen zoals de kenniswerkertest. Via onze blog hieronder houden we je graag op de hoogte van onze laatste inzichten! Daarnaast zijn we graag bereid om met je mee te denken over hoe jouw organisatie nog kennisproductiever kan worden.
Snel bij kennis: Innoveren in de 21ste eeuw
Internet en mobiele communicatie verbinden de wereld tot één geheel. Daardoor kunnen de meeste mensen heel snel en gemakkelijk over kennis beschikken wereldwijd, waar het vroeger veel meer inspanning vergde om aan de juiste informatie te geraken.
Lees meer >Kennis vasthouden, maar hoe dan?
Hoe houd je als organisatie de kennis die je in huis hebt vast? Een database lijkt hiervoor ideaal maar schijn bedriegt. Lang niet iedereen heeft zin om in de database te schrijven wat hij weet. En de gegevens en verhalen die er wel in te vinden zijn, leiden er niet vanzelf toe dat de kennis gaat stromen in je organisatie. Dit is een van de vraagstukken die donderdag aan bod kwam tijdens een kringgesprek dat mijn collega Joseph Kessels en ikzelf voerden met leden van de Boxmeergroep -netwerk van HRD-professionals in Nederland). Het gesprek leidde tot drie conclusies.
Lees meer >Hoe organiseren we collectieve slimheid?
Als je die ‘collectieve slimheid’ wilt organiseren, hoe pak je dat dan aan? Een gedachte die vaak overheerst is dat het er nu nog niet is en dat we moeten bedenken hoe het gestimuleerd kan worden. In de meeste organisaties zijn er echter vandaag al voorbeelden te vinden waarop mensen succesvol kenniswerk doen. Het opsporen van zulke voorbeelden, ‘parels’, is een manier om het ontwikkelen van nieuwe voorbeelden te bevorderen.
Lees meer >
Weblogs van kenniswerkers dragen bij aan het werk
Als weblogs van kenniswerkers met passie geschreven zijn, ondersteunen ze het leggen van relaties en de ontwikkeling van ideeën binnen organisaties. Dit stelt onderzoeker Lilia Efimova die vandaag promoveert op een proefschrift getiteld 'Passion at work: blogging practices of knowledge workers'. Zij onderzocht hoe kenniswerkers bloggen.
Lees meer >Belemmert ons juridische stelsel kenniswerk?
Het juridische denken heeft een aantal eigenschappen die vaak lijnrecht in gaan tegen het bevorderen van kenniswerk.
Lees meer >Is iedereen een kenniswerker?
Agoria organiseerde een ledendag met als thema kenniswerk. De lancering van deze website en de kenniswerkertest was onderdeel van het programma. Enkele interessante vragen die naar voren kwamen in de workshops:
Lees meer >Autonomie gevaarlijk?
We hebben soms de gedachte dat zodra we medewerkers van bijvoorbeeld een autofabriek autonomie geven, er ineens vreemde snufjes op auto’s komen te zitten. Autonomie is echter een voorwaarde om vrij te kunnen denken en samen met anderen aan vernieuwingen te werken. Dat komt het bedrijf ten goede.
Lees meer >Van Kenniswerker naar Kenniswerk
Wie is nu precies de kenniswerker? Is dat die hoog opgeleide medewerker? Die piloot of chirurg met unieke kennis die hem of haar een unieke onderhandelingspositie geeft? Vroeger waren dit misschien de kenniswerkers. Inmiddels kunnen organisaties het zich niet veroorloven kenniswerkers zo smal te definiëren.
Lees meer >